Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Кілька тисяч вірних взяли участь в особливій великопосній молитві – театралізованій Хресній дорозі, яка відбулася в Марійському духовному центрі «Зарваниця» в неділю, 21 квітня. Очолив моління архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк за участі багатьох священників з м. Тернополя та різних куточків всієї архиєпархії.

 Через постійний неспокій, напружену військову ситуацію в Україні та прохання наших захисників про неустанну молитву, паломники численно об’єдналися в молитві, перебуваючи у святому місці, а також сотні осіб долучалися за допомогою онлайн-трансляції. Ступаючи від стації до стації, присутні переживали разом з Ісусом Христом страждання та смерть, які Він приймає і терпить, доводячи свою безмежну любов до грішної людини. Особливо ця молитва викликає розчулення у час, коли гине цвіт нації – найкращі сини і дочки України.

Організували театралізоване дійство студенти Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого. Актуальний зміст роздумів, укладених з благословення митрополита Василія, сприяли глибокій призадумі та щирій молитві, яка підноситься до Господа із глибини серця кожного.

Присутні  молилися  за українських воїнів, за звільнення полонених, одужання поранених, віднайдення усіх пропавши безвісти, за дітей та цивільне населення, яке й досі перебуває під окупацією росії, за волонтерів,  медичних працівників, рятувальників, за тих, що втратили своїх рідних та за загиблих героїв. На кожній стації лунала молитва за міста, які прийняли найбільший удар окупантів, адже деякі з них стерті з лиця землі.

пресслужба МДЦ

3,8K перегляди

Молитва, душевний спокій, реколекційні науки, віднова та наповнення. Так можна описати два дні реколекцій для працівників Карітасу Тернопіль в благословенному місці – Марійському духовному центрі “Зарваниця”. Розпочали зустріч традиційно із молитви. До працівників Карітасу звернувся Владика Тернопільсько-Зборівської архиєпархії – Володимир Фірман.

Єпископ-помічник наголосив на важливості та вагомому значенні Карітасу в допомозі тим, хто найбільше потребує підтримки та поблагословив усіх присутніх. Далі стартували реколекційні науки, які провадив доктор біблійного богослов’я –  отець Іван Січкарик. У Книзі Книг – Біблії працівники Карітасу черпали відповіді на багато запитань, з якими зіштовхуємось щодня. Завершили перший день реколекцій – спільним переглядом фільму “Вірити”.

Наступний день реколекцій стартував із Літургії, далі працівники Карітасу змогли пригадати страждання Ісуса Христа, пройшовши Хресною дорогою в Зарваниці. Уся команда Карітасу Тернопіль дякує директору – отцю Роману Загородному за організацію реколекцій. Це неймовірний час проведений разом, час віднови та наповнення. Карітас Тернопіль дякує отцю Івану Січкарику за слова підтримки, знання, які торкнулися серця кожного серця. Дякуємо Марійському духовному центру “Зарваниця” за гостинність.

https://www.tze.org.ua/

263 перегляди

Щиро вітаю вас! Люблю вас і молюся за вас! Молодь – це теперішнє, а не тільки майбутнє. Ми повинні піднести молодь. Як будем мати добру молодь, буде сильна Україна і сильна Церква. Працюйте! У Вас такі прекрасні дівчата і хлопці! Які прекрасні духівники, які переживають за вас, а я разом з ними!

У цьому запевнив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій у вітальному слові під час зустрічі з лідерами та духівниками УМХ, яка відбулася 13 квітня 2024 року у реколекційному будинку Марійського духовного центру «Зарваниця».

Формаційна школа відбулася 12-14 квітня 2024 року. У заході взяло участь понад 50 учасників: духовенство та миряни з різних єпархій УГКЦ в Україні та з-за кордону. Учасники школи навчались командотворенню, плануванню, написанню проектів, пізнавали що таке християнська формація, принципи лідерства, а також працювали над стратегією та мріяли про УМХ у майбутньому.

На відкритті школи з вітальним словом до учасників звернувся заступник Голови Патріаршої комісії у справах молоді о. Роман Демуш. Священник запевнив лідерів та духівників УМХ у підтримці і відкритості до співпраці від Комісії у справах молоді.

Отець Олег Харишин, священник Тернопілько-Зборівської архиєпархії та духівник УМХ при координаційній раді розкрив ключові принципи християнської формації у молодіжній спільноті.

Священник пригадав слова Sorenа Kierkegaardа –  філософа і теолога з Данії, який писав: “Добре відомо, що Христос, стосовно своїх учнів, вживав вислів “послідовник”. Й закликав молодь бути послідовниками, а не фанатами чи поклонниками. Бо саме послідовник намагається стати, подібним до свого вчителя.

На його переконання, дуже важливо вміти перебудувати своє життя, свої життєві цілі, зважаючи на Господа та все те, що Він нам пропонує. Адже по факту наше життя не може відбутися без Бога, інакше – це не життя.

«Без Бога не можу, по іншому не можу, вже пробував сам собі зарадити, не допомагає. Все моє мудруванням стає абсолютним безглуздям», – зауважив він.

«Моя позиція: християнська формація в сучасному світ повинна базуватися, або бути реалізована у якісно виражених таких чинниках: місце, спільнота, пастир. Вони є інструментами, якими Бог, Церква послуговується для відповіді на духовні – запити молоді. По суті ці середники працюють комплексно, відсутність одного елементу робить частково або цілковито безплідним всі решта», – зазначив священник.

І додав: «ФОРМАЦІЯ – шлях до зрілості або життя у вірі. Людська зрілість того, кого ми називаємо зрілою людиною, розглядається як «зрілість у Христі». Повнота людини співмірна з людськістю воскреслого Христа, первородного від кожного створіння, і повторенням того, що вийшло із творчого Божого слова».

На другий день роботи школи до учасників з вітальним словом звернувся владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії, один з авторів статуту молодіжного руху УМХ.

Архиєрей звернув увагу учасників на те, що йти за Христом – це найперше великий привілей.  «Цими вихідними, 12-14 квітня, у Зарваниці зібрані духівники, координатори, голови осередків молодіжного руху нашої Церкви «Українська молодь — Христові». Для того, щоб провадити когось до Христа, треба найперше самому бути вірним Богові. Щоб вказати комусь на якусь дорогу, треба її знати. Цього вам бажаю на ці дні, щоб з такими відчуттями ви повернулися до своїх осередків», – побажав єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Працівниця Патріаршої комісії у справах мирян та родин п. Ліля Кузьмяк привітала учасників від Патріаршої комісії, а також пригадала про коріння УМХ – «Католицьку акцію», яка є відомою мирянською організацію у Католицькій Церкві, що в певні періоди поборола різні ідеологічні виклики.

«Суспільство зараз має подібні ідеологічні і політичні виклики, як були на початках ХХ століття. Тому радіємо, що УМХ відроджується в суспільстві. Важлива формація, але врахуйте, що також дуже важлива конкретна дія – бути молодими людьми, які беруть на себе відповідальність і несуть цінності у суспільство, свідчать Христа», – зазначила п. Ліля Кузьмак.

Також цього дня відбулася зустріч з Митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василій Семенюком. Митрополит привітав учасників і запевнив усіх, що любить і молитовно підтримує.

«У 90-х роках, коли був зїзди УМХ у Львові я був перший мітрат з підпілля, летів як на крилах на цей з’їзд. Мені тоді мітра змокла чисто, але я тішився, бо там було тисячі молоді. Весь той час мріяв, щоб в нашій Церкві відновити дух молоді УМХ. По інших єпархіях також старайтеся, бо зараз нас на Тернопільщині є найбільше. Було б гарно, щоб скрізь було багато» – сказав Митрополит Василій.

Згодом єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії владика Володимир Фірман презентував уемхівцям Зарваницю як соціальне підприємництво. Владика Володимир представив усі підприємництва, а також показав як цей бізнес служить людям і різним церковним проектам. Архиєрей пригадав слова праведного митрополита Андрея Шептицького і закликав молодь, що: «Найперше треба відродити віру в себе!» (Митрополит Андрей Шептицький) і не боятися брати на себе відповідальність!

Далі п. Наталя Мік поділилася досвідом праці з дітками у гуртку при УМХ у Львові – «УМХічики».

«В центрі наших зустрічей була людина, а також стосунки: людина – Бог; людина – я; людина – ближній; людина – Боже Творіння. Це гурток для діток віком 6-13 років, які переходять в УМХ, коли їм виповнюється 14.

Ірина Драгущак, уемхівка, військова, корегувальниця артилерії в 67-ій окремій механізованій бригаді Добровольчого українського корпусу розповідаючи про принципи лідерства в УМХ наголосила, що головним лідером для християн у наших спільнотах є Христос, а ми є його знаряддям. А також виокремила головні принципи лідера УМХ: 1) вказувати на Христа; 2) Служіння Богу через спільноту; 3)  глибина – лідер той, хто найкраще розуміє ідею і найбільше горить; 4) не бути зіркою, а запалювати зорі; 5) довіряти Богу і діяти на його славу. Окремо Ірина проаналізувала основні ідеологічні загрози, які нищать християнство і є певними маркерами нашого часу і закликала молодь бути стійкими і свідомими у цій боротьбі.

Завершилася школа підсумками і представленням роботи над стратегією.

Додамо, що напередодні зібрання у Зарваниці учасники мали онлайн зустріч, у суботу 6 квітня 2024 року, під час якої було запрезентовано статут молодіжного руху та історію УМХ. Усі разом шукали відповіді на питання: чим було УМХ у задумі праведного митрополита Андрея Шептицького.

https://www.tze.org.ua/

132 перегляди

«..бо коли і страждаєте за справедливість — ви щасливі! Їхньої погрози не бійтесь і не тривожтесь, а Господа Христа святіть у ваших серцях…» -послання від Петра 1: 14-15.

12-14 квітня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» проходили Великопісні реколекції для Тернопільського осередку Товариства українських студентів-католиків «Обнова» з реколектантом – отцем Віталієм Храбатином, референтом зовнішніх відносин Пасторального Міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ.

Протягом цих днів молодь роздумувала над Словом Божим, а особливо над першим посланням святого апостола Петра, де він закликає християн до стійкості у стражданнях задля зміцнення віри. У часі війни молодь стикається з неабиякими труднощами, занепадом у вірі та вирієм думок, які іноді зводять нас із шляху Божого.

Крім того на зустрічах говорили про такі важливі речі як сумніви у вірі та любов Ісуса до нас. Вчились шукати відповіді на свої запитання, ба більше, не боялись питати про глибинне. Основні тези: «Сумніватись – притаманно для вірування», «Коли дивлюсь на Хрест, бачу як він мене любив, коли дивлюсь на Кивот – бачу як він продовжує мене любити».

Приємною несподіванкою для молоді став візит єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського Володимира Фірмана та заступника голови Патріаршої комісії у справах молоді о. Романа Демуша. Під час зустрічі архиєрей дав обновлянам батьківські поради, вислухав актуальні питання молоді та відповів на них.

У атмосфері реколекцій вирувала Божа присутність та безмежна Його любов! Щирі посмішки людей, ділення, розмови, ранкові молитви, нічні чування та коло єднання для слави Його – все це однозначно закарбується у памʼяті багатьох.

Вражень учасників реколекцій:

«Під час Великого посту, який є періодом більшої та особливої застанови над власним життям і перегляду стосунків між людиною та Богом – досвід участі в обновлянських реколекціях дав можливість почути глибокі духовні роздуми, які проповідник зосередив довкола Першого послання апостола Петра 3:15. Ця віднова посприяла ґрунтовнішій підготовці до зустрічі свята Христового Воскресіння», – учасник Зеновій Літинський.

«Насамперед дякую Богу за те, що звів нас разом у цьому благословенному місці. За те, що дав нам можливість ділитися своїми думками, спілкуватися, а також разом зростати духовно…» – Василина Царик.

«Такі вихідні, в такій компанії наповнюють душу щастям, і відновлюють, або навіть я б сказала Обновляють людину, і надихають на життя з Богом і людьми, які є в Бозі. Безмежно рада була зустріти, а тепер бути поруч з такими приємними, щирими і світлими людьми. Дякую Богу за те, що привів мене в Обнову!» –  Соломія Семків.

повідомила Анастасія Захарків

283 перегляди

12-14 квітня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулися основні реколекції для подружніх пар, організовані та проведені Чортківський осередок спільноти «Подружні зустрічі». Участь у часі духовної віднови, особливого діалогу в подружжі взяло 10 пар.

Духовний супровід здійснювали духівник Чортківського осередку спільноти «Подружні зустрічі о. Іван Микитюк, віце-ректор І курсу Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого о. Микола Медюх. Окрім духовних вправ, живого діалогу, подружні пари приступили до Святих Таїн, відвідували святині Марійського духовного центру, молились біля чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої у парафіяльному храмі. Особливою у часі Великого посту стала молитва на  Хресній дорозі, під час якої учасники роздумували над стражданнями Ісуса Христа, якими Господь показав нам, своїм дітям, безмежну, всеохоплюючу любов.

«Ця чудова погода, яка оточувала нас у ці весняні, наповнені пахощами дні, неначе символізувала ті зміни, ту красу, яку Бог приносить у наше життя. Він закликав нас до того, щоб наше подружнє життя було сповнене коханням, щоб наші душі в любові один до одного були прекрасніші, аніж весняна природа, що нас оточує», – висловлюють свої почуття організатори.

Важливо, що у час Великого посту виникає зацікавленість цим рухом, адже кожна пара, відвідавши таку зустріч, може почерпнути щось нове духовно корисне для себе.

пресслужба МДЦ

565 перегляди

У тривожний час війни кожна людина потребує відчути Божу присутність у своєму житті, Його діяння і любов. Відпустовий центр у  Зарваниці  став місцем, де християни  зустрічається із Господом у різний, індивідуальний для себе спосіб. Доброю традицією у Зарваниці є щорічне проведення професійних прощ, організацію яких здійснює Комісія у справах родини і мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. В цей час до святого місця прибувають паломники різних професій, щоб просити в Господа благословення у своїй праці та миру й добра для України.

У неділю, 14 квітня, у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулося перше професійне паломництво у 2024 році – Х проща працівників житлово-комунальних господарств. Участь у духовній подорожі взяли працівники ЖКГ Тернопільщини, Хмельниччини й Львівщини, які у  березні відзначили своє професійне свято. З цієї нагоди комунальники прибули до Зарваниці для спільної молитви за перемогу України, єдність всього народу та за свої сім’ї, родини.

Розпочалось проща Божественною Літургією, яку служили адміністратор малої базиліки о. м. Дмитро Квич, сотрудники Марійського духовного центру о. Микола Медюх й о. Василь Куриляк та  сотрудник Патріаршого собору Воскресіння Христового м. Києва о. Віталій Храбатин.

Після Богослужіння отець Дмитро від імені архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка подякував працівникам житлово-комунальних господарств за їхню постійну працю та служіння для ближніх, а головам обласних організацій профспілок працівників житлово-комунального господарства за сприяння в організації цього паломництва. На згадку священник вручив пам’ятні ікони головам Тернопільської, Львівської та Хмельницької обласних організацій профспілок працівників житлово-комунальних господарств та заступнику директора департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної державної адміністрації Софії Близнюк.

На завершення відбулось освячення води, паломники молилися Хресну дорогу, відвідали святині Марійського духовного центру.

пресслужба МДЦ

135 перегляди

З 7 по 11 квітня в Марійському духовному центрі «Зарваниця» з благословення архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка відбулася програма реабілітації для родин полеглих військовослужбовців з Тернопільської та Хмельницької областей. Участь у заході взяли 26 осіб.

Мета такої програми полягає у наданні психологічної та духовної підтримки членам сімей загиблих захисників, допомоги в їх емоційному відновленні та сприянні у примиренні з невиправною втрати. Для досягнення цієї мети організатори реабілітаційних зустрічей використовують різноманітні методи: молитовні чування, вивчення Святого Письма, групова терапія з психологом, мистецька терапія через малювання та рукоділля.  Також під час садотерапії облагородили молоді дерева на дубовій Алеї пам’яті.

Роботу з учасниками вела команда, до складу якої входили координатор та духовний наставник отець-капелан Микола Квич, кваліфікований психолог Віталій Мушій, арт-терапевт Ірина Кравчук та майстриня рукоділля Ольга Сорожкевич.

Особливо значущим моментом програми стала Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив ректор Марійського духовного центру, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Володимир Фірман. Після Богослужіння владика висловив велику духовну підтримку всім учасникам та уділив кожному архиєрейське благословення.

повідомив о. Микола Квич

166 перегляди

У суботу, 6 квітня, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк очолив Архиєрейську Святу Літургію в Марійському духовному центрі «Зарваниця». Разом з митрополитом співслужили ректор Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого о. Іван Римар, віце-ректор о. д-р Володимир Ковалковський, духівник о. д-р Михайло Пастух, адміністратор малої базиліки Зарваницької Матері Божої о. м. Дмитро Квич й чимало інших душпастирів.

Особливим цей день став для випускника Тернопільської вищої духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого піддиякона Василя Грицишина, адже він отримав з рук архиєпископа Василія перший ступінь Святого Таїнства Священства – дияконські свячення.

Після Богослужіння митрополит Василій привітав новопоставленого диякона зі здобуттям цього особливого дару. На завершення уся молитовна спільнота молилася словами гімну «Боже Великий, Єдиний» за перемогу над злом для всього українського народу. Також архиєпископ закликав  усіх неустанно молитися за наших захисників, полонених та тих, хто знаходиться в окупації, а найголовніше просити у Господа перемоги.

пресслужба МДЦ

1,3K перегляди

З 1 по 3 квітня у  Марійському духовному центрі «Зарваниця» тривали реколекції для медичних капеланів УГКЦ на тему: «Близький Господь до тих, у кого розбите серце: прибитих духом Він спасає» (Пс.34). Участь у духовній віднові та формаційній зустрічі взяло 74 священники з різних куточків України. Організаторами є Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ.

Духовні науки для медичних капеланів виголошує о. д-р Прокопій Лотоцький, ЧСВВ. Розпочались реколекції вітальним словом Голови Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я с. Севастіани Карватської. Знаковою подією стало освячення епітрахилей, які виготовлені капеланам для служіння у медичних закладах.

Другого дня учасники всі разом молитовно пройшли Хресною Дорогою та відвідали унікальні споруди в Українському Єрусалимі. Опісля священники процесійною ходою з традиційною піснею на устах пройшли до парафіяльного храму, де кожен приступив до чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої. Цього дня з учасниками реколекцій також зустрівся ректор Марійського духовного центру, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Володимир Фірман. Архиєрей подякував медичним капеланам за постійне служіння потребуючим та зазначив, що теперішня війна несе чимало великих викликів, до яких потрібно бути готовими.

пресслужба МДЦ

214 перегляди

У неділю, 31 березня, в Марійському духовному центрі «Зарваниця» завершилися трьохденні основні реколекції для подружніх пар, організовані Тернопільським осередком спільноти «Подружні зустрічі» та національними лідерами п. Богданом та п. Ольгою  Чайківськими. Участь у цьому знаковому часі духовної віднови взяло 10 подружжів, в тому числі й священничі.

Супровід учасників здійснювали духівник Тернопільського осередку спільноти о. Андрій Пиптик та  віце-ректор І курсу Тернопільської вищої духовної семінарії ім. патріарха Й. Сліпого о. Микола Медюх. Головним у цьому благословенному часі є живий діалог між чоловіком і дружиною, який базується на оцінюванні й служінні, та найважливіший спільний діалог з Господом.

Окрім духовних вправ подружні пари відвідували святині Марійського духовного центру,  молились біля чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої у парафіяльному храмі. Особливою стала традиція участі в урочистій Божественній Літургії та відновлення подружніх обітниць, якими й завершується час перебування учасників у святому місці.

Подружні пари, які в пʼятницю їхали в повну невідомість, у неділю перемінені, сповнені найприємніших почуттів, щиро ділилися пережитим за ці три дні, зазаначають організатори:
«Дякуємо Богу за цей куточок раю.
Це було найкраще побачення із моїм чоловіком у житті.
Тут унікально, романтично, велично!
Викликали захоплення пари, які проживши багато років у шлюбі, живуть щасливо, що це взагалі реально.
Відчуваю вдячність, ми всі ніби одна родина».

Дякуємо Богові, нашим хлопцям і дівчатам, які захищають нас, щоб ми мали змогу переживати щасливі моменти з Богом, своїм подругом і іншими людьми. Тримаємо їх у своїх молитвах!
Особлива подяка нашим духовним отцям, їхні глибокі науки торкали нас до глибини!

Пригадуємо, що триває реєстрація на наступні тури реколекцій: 5-7 квітня та 12-14 квітня.
Охочі можуть звертатися за номером 0975852195 – Софія.

пресслужба МДЦ

754 перегляди