Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Подячна Свята Літургія з нагоди ювілею митрополита Василія

by Vira Moroz
597 перегляди

У суботу, 3 серпня, у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулася дуже радісна подія для всієї архиєпархіальної спільноти, свій 75-ий День народження відзначив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк. Саме завдяки великим старанням, невтомній праці та глибокій вірі митрополита Василія у Зарваниці постав із попелу підпілля, відновився та розбудувався відомий на весь світ Марійський відпустовий центр.

Святкування розпочалося подячною Архиєрейською Божественною Літургією у малій базиліці Зарваницької Матері Божої. З ювіляром співслужили єпископ Чиказький Венедикт Алексійчук, єпископ Кам’янець-Подільський Іван Кулик, екзарх Луцький Йосафат Говера, єпископи-помічники Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Теодор Мартинюк і Володимир.  Їм співслужили численні священнослужителі нашої архиєпархії, які також прибули, аби привітати свого духовного батька з ювілеями. Участь у Богослужінні, дякуючи Господеві за духовну опіку і любов митрополита, взяли вірні й паломники.

Проповідь, присвячену винуватцю свята, виголосив владика Йосафат, у якій роздумував над життєвим шляхом архиєпископа Василія та наводив порівняння з життям пророка Іллі. Він неодноразово згадував приклади невтомної праці, глибокої віри й молитви, самопожертви митрополита, завдяки яким УГКЦ збереглась та ще яскравіше освітила, зігріла своїх вірних синів і дочок, відновилась на теренах Тернопільщини.

Ще одна світла, багата на Божу благодать, подія стала у цей день. Митрополит Василій рукоположив у пресвітери випускника Тернопільської вищої духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого, який продовжував і успішно завершив навчання у Римі, диякона Петра Гарбуза.

За роки служіння, праці і духовної опіки архиєпископ-ювіляр виховав багато поколінь священнослужителів, які беручи приклад зі свого наставника, ревно, з любов’ю і вірою у серці несуть служіння Господеві на теренах Тернопільщини, всієї України та навіть світу.

Після Богослужіння з нагоди свята було зачитано вітальну грамоту Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, який особисто та від імені Синоду Єпископів УГКЦ привітав архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка з нагоди 75-річчя від Дня народження.

Зі свого боку митрополит Василій щиро подякував усім присутнім, за те що так численно прибули, щоб подякувати Господу за дар Його життя. Подякував владикам, духовенству, представникам влади, гостям, своїм рідним та усім паломникам. Також архиєрей закликав  усіх неустанно молитися за наших захисників, полонених та тих, хто знаходиться в окупації, а найголовніше просити у Господа перемоги й миру.

У цей день на адресу митрополита звучало чимало теплих слів, щирих побажань та многаліття.

Вам може також сподобатися