Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Паломники Мукачівської Греко-Католицької єпархії та Чернечої Родини Воплоченого Слова молилися у Зарваниці

672 перегляди

5 жовтня 2024 року Мукачівська греко-католицька єпархія здійснила паломництво до всесвітньо відомого Марійського духовного центру “Зарваниця”. Цьогорічна проща, одна з найбільших за всі роки, стала яскравим свідченням незламності віри українського народу в часи випробувань.

Особливим моментом прощі стала участь великої кількості Чернечої Родини Воплоченого Слова: членів Згромадження, священиків, монахів і монахинь, а також багатьох вірних з парафій, доброчинців та тих, хто виявив бажання взяти участь у паломництві до Зарваниці. Усі вони прибули, щоб разом молитися за мир і перемогу України. Очолив духовну подорож протоігумен згромадження о. Антоній Вацеба.

Програма паломництва розпочалася традиційною молитвою Акафісту до Пресвятої Богородиці у парафіяльному храмі Пресвятої Трійці, після чого тисячі паломників вирушили до Марійського центру на Божественну Літургію. Архиєрейську Божественну Літургію очолив преосвященний владика Теодор Мацапула, єпископ Мукачівський, у співслужінні з преосвященнішим владикою Василієм Семенюком, архієпископом і митрополитом Тернопільсько-Зборівським, бголюбивими єпископами Кир Нілом Лущаком і Кир Володимиром Фірманом та великою кількість священнослужителів.

У своїй проповіді владика Теодор зазначив: «Ми сьогодні, кожен прийшовши у це святе місце, приносимо Богородиці свої болі і печалі. Але одночасно стараємося від неї почерпнути цієї мужності і стійкості, яка дасть нам витривати у великій боротьбі, як духовній, так і у війні проти нашого агресора». Його слова прозвучали особливо доречно, адже в кожному серці паломника лунали думки про рідну землю, про близьких на фронті. «Я сьогодні дуже тішуся і радію, – продовжував владика Теодор, – що між нами є живий свідок тих подій, наш митрополит Василій, який був свідком як і занепаду цього місця, тому що не можна було до нього доступитися, стояли солдати, які забороняли приходити, так і свідком великого воскресіння цього місця. Я впевнений, Владико митрополите, що Господь Бог вам дасть і сподобить показати воскресіння нашого народу серед цього великого болю, який він зараз переносить». Зарваниця завжди була для українців не лише місцем паломництва, а й символом незламності духу.

Митрополит Василій, у свою чергу, подякував усім учасникам паломництва за їхню присутність, віру та відданість Церкві. Він підкреслив важливість єдності та спільних молитов у цей непростий для України час.

На завершення Літургії було звершено Чин малого освячення води та Панахида за загиблими воїнами. А потім усі разом помолилися Хресну Дорогу та молитву у наміренні Святішого Отця.

Паломництво до Зарваниці стало яскравим свідченням того, що український народ є незламний у своїй вірі. Спільна молитва тисяч вірян стала потужним голосом, спрямованим до Небесної Цариці з проханням про мир і захист для України.

Вам може також сподобатися