Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

ІІІ сесія Синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії

by Vira Moroz
329 перегляди

У п’ятницю, 10 травня 2024 року, у Зарваниці відбулася ІІІ сесія Синоду Тернопільсько-Зборівської митрополії. У ній взяли участь єпископи митрополії: владика Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький, владика Іван Кулик, єпарх Камянець-Подільський, владики Теодор Мартинюк та Володимир Фірман, єпископи-помічники Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Синод розпочався Божественною Літургією, яку відслужив митрополит Василій у співслужінні владик та священників, запрошених на синод у якості доповідачів.

Пленарне засідання відбулося у синодальному залі Марійського духовного центру «Зарваниця». На синоді були представлені та розглянуті питання щодо поточного життя митрополії. Отець д-р Євген Кобильник проінформував про отримання ліцензії Міністерства освіти та науки Тернопільською Духовною Академією ім. Патріарха Йосифа Сліпого. Процес ліцензіювання тривав 1,5 року та успішно завершився 22 квітня 2024 року виїзною ліцензійною комісією міносвіти. Було представлено також концепцію розвитку майбутнього навчального закладу. Співдоповідачем був о. Володимир Білінчук, ректор Чортківської дяківсько-катехитичної академії ім. свмч. Григорія Хомишина, який ознайомив присутніх з станом та забезпеченням навчального закладу.

Пані Ганна Зварич, голова комісії у справах мирян, продставила доповідь про проведення професійних прощ у Зарваниці, ознайомила присутніх з планом на поточний рік, внесла пропозицію про призначення координатора професійних прощ у архиєпархії із числа духовенства МДЦ «Зарваниця». Вона представила також статистику присутності ВПО у громадах митрополії, означивши головні тенденції та окреслила шляхи їхньої інтеграції.

Пані Ольга і Богдан Чайківські, національні лідери міжнародної спільноти “Подружні зустрічі” ознайомили владик із життям спільноти, розвиток її осередків у митрополії, окреслили головні завдання. Розглянуто комплекс заходів з сприяння розвитку структури спільноти. Було наголошено на особливому методі євангелізації, який застосовується спільнотою: подружні реколекції та родинна молитва.

Отець Олег Харишин, член Координаційної Ради та духівник об’єднання вірних УГКЦ «Українська молодь – Христові» доповів про стратегію і виклики розвитку молодіжного руху на загальноцерковному рівні. Співдоповідачами були Лілія Соха, координатор УМХ у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії та о. Володимир Наконечний, духівник. Вони представили річний звіт та ознайомили владик із принципами діяльності 9-ти діючих осередків УМХ та ще 5-ти осередків, які на стадії заснування. Співдоповідачем був також голова молодіжної комісії Бучацької єпархії о. Петро Панасюк, який доповів про стан осередків УМХ та інших молодіжних спільнот у Бучацькій архиєпархії.

З організаційних питань доповідь мав о. Дмитро Ненчин, канцлер Бучацької єпархії. Митрополичий синод завершився формуванням напрацювань та пропозицій на основі заслуханих доповідей.

https://www.tze.org.ua/

Вам може також сподобатися