Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

У Зарваниці відбувся З’їзд мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

by Vira Shpuniar
2,7K перегляди

23 березня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбувся з’їзд мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії «Преображення України шляхом надії та солідарності» під гаслом: “Щоб була віра ваша не в мудрості людській, але в силі Божій!” (1Кор 2:5) з міжнародною участю, долучилися о. диякон Ентоні з дружиною Катериною з Чиказької єпархії УГКЦ. Проходив захід під гаслом Католицькому багатофункціональному освітньому центрі та розпочався з Молебню до Пресвятої Богородиці, який очолили єпископ-помічник Теодор Мартинюк і єпископ-помічник Володимир Фірман.

Спершу всіх учасників привітав владика Теодор Мартинюк. У своєму зверненні архиєрей наголосив: «Євангельські цінності ми повинні впроваджувати у наше життя, щоб з цієї війни  вийти преображеним народом. Ми потребуємо цього євангельського скарбу для оновлення України. Без Бога не осягнемо перемоги».

З вітальним словом звернувся голова Комісії у справах родини і мирян УГКЦ Юрій Підлісний: «Преображення України передбачає особисте преображення, як мирянина так і священника. Завжди потрібно починати з себе, з відповідальності за спільноту і державу. Преображення буде стосуватися нашої солідарності з тими, кого торкнулася війна».

Програма з’їзду передбачала три доповіді: «Євангельські цінності – фундамент резильєнтності українців» – Анна Зварич, голова Комісії у справах родини і мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, «Важливість милосердної любові у житті мирянина – Карітас як дороговказ» – о. Андрій Марчук, заступник директора «Карітас Тернопіль», «Роль Церкви у подоланні травм війни» – о. Микола Квич, координатор військового капеланства при Тернопільсько-Зборівській архиєпархії. Опісля відбулися панельні дискусії і підсумків.

«Одним із компонентів резильєнтності  є віра і духовність. Люди часто знаходять підтримку  у вірі при подоланні викликів і відчувають, що вона дає їм мудрість і силу. Цінності Євангелія, які становлять частину нашої національної ідентичності, нехай допоможуть нам вистояти, перемогти і відродити відкрите солідарне суспільство, у якому кожна людина зможе зробити свій специфічний вклад у загальне добро, одночасно отримуючи від нього відповідну підтримку для того, щоб у найкращий спосіб розвинути свої власні дарування», – підкреслила у своїй доповіді Анна Зварич.

«Це не завжди матеріальна допомога. Іноді милосердна любов виявляється у добрій пораді, увазі, присутності…Бог допомагає через людей», – зазначив о. Андрій Марчук.

О. Микола Квич  наголосив: «Церква допомагає відновити внутрішню рівновагу та душевний спокій захиників». Священник детальніше зупинився на способах лікування душі воїна, як пережити і вийти із стану посттравматичного стресу, військові і їх родини мають відчути емпатію. Завершив свою доповідь о. Микола про створення центру військового капеланства.

В пообідній час відбулися панельна дискусія, учасники працювали у трьох групах для підбиття підсумків.
Основні принципи вчення католицької Церкви підказують нам, що ми повинні зробити. Євангельські цінності є фундаментом щоб вистояти, перемогти ворога і відновитися. Відновлення України можливе лише на християнських засадах. Саме Христове Євангеліє дає надію, що дозволила б толерантно співіснувати різним світоглядам.

повідомила Анна Зварич

Вам може також сподобатися