Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Зцілення ран війни: духовні реколекції та освітні програми для сестер Василіянок

by Vira Shpuniar
246 перегляди

З 1 по 9 листопада у багатофункціональному навчально-просвітницькому центрі Марійського духовного центру «Зарваниця» відбулися реколекції для сестер Чину Святого Василія Великого. Тема зустрічі, пронизана духом війни, була зосереджена на досвіді подолання тривоги, плеканні стійкості, цілющій ролі спільноти та вкоріненні у цінності. Особливий акцент робилося на викликах війни та впливу на психічне здоров’я людей.

Сестра Севастіяна Карвацька в рамках програми «Зцілення ран війни. Душпастирський супровід і турбота про психічне здоров’я українців» привернула увагу присутніх до особливої ролі душпастирів та духовних осіб у турботі про психічне здоров’я та цілющої сили спільноти.

Продовжуючи цю тему, о. Олег Саламон презентував освітню програму для духовенства, зосереджуючись на знаках часу та відповідях на них. Зокрема, він підкреслив, що «ситуація війни – це знак часу, через який Бог закликає до навернення, до зміни ментальності та серця». Ділення цінним досвідом о. Олега, як психолога, психотерапевта та військового капелана, дало відповіді на складні питання: як спілкуватися з людьми, які пережили травматичний досвід війни, і як бути підтримкою для тих, хто переживає втрату.

Під час реколекційних наук сестри мали нагоду поспілкуватися із єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівським Володимиром Фірманом. Владика поділитися досвідом свого духовного життя, вказавши на особливу роль сестри Василіянки Йосифи Савки, як його першого духовного наставника. Беззаперечно, вражаючою стала розповідь владики про капеланське служіння, під час якої він поділився живими враженнями та висловив глибоку вдячність сестрам за їхнє самовіддане служіння. На завершення владика Володимир, висловивши свою пасторальну турботу, уділив архиєрейське благословення сестрам.

Вам може також сподобатися