Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Р-ЕКО-лекції для молоді з усієї України відбулись у Зарваниці

by Vira Shpuniar
175 перегляди

У межах екологічного проєкту «СпоЖити», який другий рік поспіль реалізовує Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ 23-24 вересня у Зарваниці проходила просвітницька подія ― Р-ЕКО-ЛЕКЦІЇ 1.0. Р-еко-лектантами були: владика Володимир Фірман та голова бюро УГКЦ з питань екології Володимир Шеремета.

Учасники заходу детально опрацювали тези з енцикліки Laudato si Папи Франциска про турботу за наш спільний дім, а також дізналися низку практичних порад для ефективності й енергозбереження ресурсних витрат побутового споживання та познайомились із успішними прикладами творення та впровадження екоініціатив і роботи соціального підприємництва на локальному рівні громади в Зарваниці.

Після теоретичної частини учасникам організували екскурсію Зарваницею на підводі з конем, перегляд тематичного фільму та дискусію. А наймолодші еко-активісти збирали кошти на підтримку ЗСУ.

Окрім цього молодь мала можливість насолодитися красою природи, зустріти світанок нового дня і подякувати Творцеві за ці дари. Ранкова Божественна Літургія та спільна молитва з отцем Романом Демушем та отцем Ігорем Засійбідою наповнили серце і дух світлими думками:

«Ми отримали від Бога великий дар ― нашу планету, яку повинні не тільки зберегти, а й зробити кращою. Це те, про що говорить нам недільне Євангеліє. Бог милосердний, але вимагає відповідальності», ― наголосив у своїй проповіді заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, керівник екопроєкту «СпоЖити» отець Роман Демуш, говорячи про ресурсів, які ми, приймаючи в дар від Творця, маємо примножувати.

Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії владика Володимир (Фірман) навів учасникам Р-еко-лекцій приклади творення локальних екологічних ініціатив та соціального підприємництва при Марійському духовному центрі «Зарваниця».

У переліку реалізованих у Зарваниці екопроєктів є такі як: гідроелектростанція, цех із виробництва солом’яних палетів, тепловий насос, сонячні колектори, біоочисні споруди, котел для сушіння зернових культур, проєкти у сфері технологій.

Усі ці проєкти націлені на раціональне споживання і використання локальних ресурсів та допомагають добре заощаджувати, а на зекономлені кошти творити низку соціальних проєктів, наприклад, таких як: відпочинкові табори для дітей із прифронтових зон чи допомога навчальним та медичним закладам, а також проекти з реабілітації воїнів та їхніх сімей.

Володимир Шеремета, голова бюро УГКЦ з питань екології говорив про практичні засоби та інструменти для заощадження тепло і електроенергії, а також водних ресурсів на побутовому рівні. Учасники р-еко-лекцій в Зарваниці дізнались та дослідили можливості та методи для визначення рівня споживання та економії ресурсів на прикладі валізки енергоефективності: як, використовуючи певні знання і прилади, можна суттєво зменшити щоденні витрати різноманітних джерел енергії.

Важливо пам’ятати, що з раціональним підходом до споживання ми проявляємо свою відповідальність до природи. Шанобливе ставлення до навколишнього середовища є відображенням любові до Творця.

― Кожен із нас є співпричиною того чи іншого виклику або проблеми, ― стверджує д-р. Володимир Шеремета. ― Будь-що людиною спричинене повертається до людини: людина є першопричиною і жертвою.

Підсумовуючи Р-еко-лекцій, команда ековідповідального проєкту «СпоЖити» закликала молодь діяти і зініціювала серед молоді збір макулатури. На виручені кошти придбає зарядну електростанцію для електромобілів в Марійський духовний центр в Зарваниці.

джерело ДивенСвіт

https://dyvensvit.org/

Вам може також сподобатися