Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

ХІІІ Всеукраїнське паломництво освітян до Зарваниці

by Vira Shpuniar
1,7K перегляди

Доброю традицією для освітянської спільноти стало напередодні професійного свята відвідувати святе місце у Зарваниці. 23 вересня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулася ХІІІ Всеукраїнська професійна проща працівників освіти, яку щороку організовує Комісія у справах родини і мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Участь  у паломництві взяли керівники місцевих органів управління освітою, директори, вчителі, вихователі, працівники закладів освіти Тернопільщини, Львівщини та Івано-Франківщини, щоби великою молитовною спільнотою просити у Небесної Матері  перемоги для України, захисту для військових, волонтерів, а особливо за всіх працівників освіти, які в цей час виборюють незалежність на передовій.

Розпочалася духовна мандрівка Архиєрейською Божественною Літургією у малій базиліці Зарваницької Матері Божої, яку очолили єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк та ректор Марійського духовного центру єпископ-помічник Володимир Фірман, у співслужінні голови Комісії у справах освіти і виховання УГКЦ о. Петра Майби, голови комісії у справах освіти і виховання Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Івана Зозулі, голів комісій у справах освіти і виховання Львівської архиєпархії, Самбірсько-Дрогобицької, Стрийської, Чернівецької та Бучацької єпархій, сотрудника МДЦ о. Миколи Медюха та душпастирів-капеланів, які духовно опікуються закладами освіти Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

У пастирському слові, яке було приурочене Євангелію з нагоди празника зачаття Івана Хрестителя, владика Теодор роздумував над важливістю місії Предтечі, який готував шлях для Ісуса Христа. «Одне завдання, яке Господь надає Івану Хрестителю є дуже особливим. За словами архангела Гавриїла, Він буде скеровувати серця до мудрості праведних. І це завдання Святого Івана Хрестителя перегукується із нашим покликанням, дорогі освітяни. Це ми від Бога отримали покликання до мудрості, здобувши також відповідні знання, навички й досвід. Слово «мудрість» є дуже багате і багатозначне. У ньому є і знання, і виховання, і батьківське серце,  у ньому є уся глибина того, що ми називаємо «зріла особистість». Саме ми покликані виховувати і навчати зрілу особистість, українських патріотів, майбутніх громадян… У слові «мудрість» є закладені також християнські цінності, вони є стовпами, на яких будується все виховання, міцно опирається весь освітній процес, вони є основою й фундаментом…» – зазначає владика Теодор.

Після Літургії єпископ від імені архиєпископа і митрополита Василія та владики Володимира сердечно привітав усіх освітян-паломників, особливо подякував заступнику голови Тернопільської ОВА п. Віктору Устенку, директору  департаменту освіти і науки Тернопільської ОВА п. Ользі Хомі, заступнику директора п. Анні Зварич, голові Патріаршої комісії у справах освіти і виховання о. Петру Майбі, головам єпархіальних комісій, керівникам органів управління освітою територіальних громад, керівникам закладів освіти різних рівнів, вчителям, вихователям й працівникам закладів освіти.

Опісля відбулося освячення води. У малій базиліці паломники прослухали духовну науку «Святий Іван Хреститель – безкомпромісний вчитель правди», яку виголосив голова комісії у справах освіти і виховання нашої архиєпархії о. Іван Зозуля. Учасники прощі молилися Хресну дорогу в наміренні за полеглими захисниками-героями, а на завершення в Українському Єрусалимі відбулася молитва за перемогу нашої держави у війні.

пресслужба МДЦ

Вам може також сподобатися