Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Друге військове паломництво до Зарваниці у воєнний час

by Vira Shpuniar
540 перегляди

ХV Всеукраїнське військове паломництво до Зарваниці під гаслом «Покликані до свободи» (Гал. 5, 13) відбулося 16-17 вересня. Хоч у напружений час війни участь військовослужбовців була обмеженою,  але чимало прочан єдналися у молитві за кожного захисника, який виборює перемогу й мир на рідній землі, за кожного полоненого, раненого та загиблого Героя. Організатором прощі як і щороку є Департамент військового капеланства Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви. Участь у прощі взяли військовослужбовці та члени їх родин, сім’ї полеглих воїнів-героїв та військові капелани.

Розпочалося паломництво привітанням та благословенням  від керівника  Департаменту ПК УГКЦ у справах душпастирства силових структур України владики Михаїла Колтуна. Перед чудотворною іконою Зарваницької Матері Божої молилися подячний молебень до Богородиці, відтак учасники процесійно вирушили до Марійського духовного центру. Зрозуміти ціну нашої свободи можна лише,побачивши як матері, батьки, дружини й рідні несли портрети загиблих героїв, притискаючи їх до грудей.

На площі Марійського духовного центру відбулося відкриття паломництва військової родини. У малій базиліці Зарваницької Матері Божої відбулася заупокійна Божественна  Літургія, яку очолив владика Михаїл, та панахида за полеглими Героями. Після обіду учасники спільно пройшли стаціями Хресної  дороги, яка завершилася молитвою в «Українському Єрусалимі».

У неділю, 18 вересня,  відбулася Архиєрейська Свята Літургія, яку очолили владика Михаїл Колтун та єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Володимир Фірман.  Їм співслужили заступник керівник Департаменту військового капеланства ПК УГКЦ о. Андрій Зелінський, головний військовий капелан Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Микола Квич, адміністратор малої базиліки о. м. Дмитро Квич та чисельні капелани – учасники паломництва.

Після Богослужіння владика Михаїл висловив щиру подяку капеланам, які щоденно здійснюють жертвенне служіння ближньому, подякував усім учасникам за присутність. В свою чергу владика Володимир від імені архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка та владики Теодора Мартинюка привітав владику Михаїла ювілейною 30-ою річницею єпископської хіротонії  й подякував за жертовний приклад служіння для добра українського народу.

пресслужба МДЦ

Вам може також сподобатися