Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Круглий стіл «Християнські цінності – основа здорової сім’ї, родини, суспільства»

by Vira Shpuniar
1,2K перегляди

4 серпня 2023 року в науково-просвітницькому центрі у Зарваниці відбувся круглий стіл на тему «Християнські цінності – основа здорової сім’ї, родини, суспільства», організований Комісіями з питань освіти і виховання, у справах родини і мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ спільно Департаментом освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації.

Захід відбувався у змішаному форматі. Керівники органів управління освітою були присутні очно, а 95 вчителів предметів духовно-морального спрямування долучилися до роботи в режимі онлайн. З вітальним словом і благословенням до учасників звернувся ректор Марійського духовного центру “Зарваниця” владика-номінант Володимир Фірман.

«Кожен із нас є суб’єктом формування як особистих так і суспільних цінностей. Саме цінності є фундаментом освіти та умовою формування людини і суспільства. Духовні і моральні істини християнства складають фундамент нашої національної спадщини. Від імені митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія дякуємо за вашу працю» – наголосив владика.

Голова Комісії у справах освіти і виховання о. ліц. Іван Зозуля наголосив на важливості Слова Божого у житті людини.

«Викладання предмету «Основи християнської етики» – це один із аспектів права на освіту. Ми освітяни маємо передавати віру майбутнім поколінням. Саме Слово Боже оздоровляє, лікує, воскрешає, очищує і будить нашу віру» – зауважив отець Іван.

Головним спікером круглого столу виступив професор Національного університету «Острозька академія» о. д-р Василь Жуковський. Доповідач представив науково-методичний супровід викладання предметів духовно-морального спрямування, детально зупинився на екуменічній програмі «Основи християнської етики».

«Заклад освіти – це продовження сім’ї. «Основи християнської етики» – це предмет, який переводить діалог із школи у сім’ю. Викладаючи цей предмет можемо сформувати цілісну особистість, як найвищу цінність суспільства, патріота України. Пам’ятаймо про те, що в українського народу християнське коріння. Духовно-моральні цінності можуть захистити і порятувати наших дітей» – наголосив професор.

Співавтори підручників Лілія Мудрик і Ганна Самолюк представили практичні інструменти для навчальних занять, а також оприлюднили опитування про те, що предмет «Основи християнської етики» є улюбленим уроком для учнів, бо на ньому вони почуваються гідними і щасливими.

Директор департаменту освіти і науки Ольга Хома наголосила на актуальності викладання предметів патріотичного та духовно-морального спрямування у закладах освіти області.

«Наші батьки розглядають предмет «Основи християнської етики», як дуже важливий. Особливо зараз у період дії правого режиму воєнного стану».

Модератором круглого столу була Ганна Зварич – заступник директора департаменту освіти і науки, Голова Комісії у справах родини і мирян.

повідомила Анна Зварич

Вам може також сподобатися