Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Реколекції для катехитів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

by Vira Shpuniar
1,3K перегляди

Щорічні дні духовної віднови для катехитів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ відбулися цього року в Марійському духовному центрі «Зарваниця». Вони проходили з 18 по 20 липня.

Через обставини війни, яка, на жаль, і надалі триває в нашій державі, катехити мали можливість у святому місці, молитися за мир і перемогу, за наших воїнів-героїв, роздумувати над Божим Словом, як мати силу і міць особисто далі продовжувати подвиг життя та підтримувати інших.

Як і в попередні роки, Катехитична Комісія архиєпархії на чолі з о. маг. Романом Гриджуком та з благословення архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка, організувала проведення цьогорічних реколекцій. Головна тема духовних роздумів була: «Боже Слово дає нам життя». Духовні науки та роздуми виголошував о. д-р Іван Січкарик, викладач біблістики Тернопільської Архиєпархіальної Вищої Духовної Семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого та Українського Католицького Університету. Під час зустрічей учасники мали можливість роздумати, зрозуміти і наново відкрити для себе, що через Боже Слово – Біблію – Господь говорить до нас усіх вже і сьогодні, без винятку, подає нам свою спасаючу руку, щоб допомогти пізнати правду та в ній перебувати.

Отець реколектант під час духовних роздумів також відкривав катехитам як саме в сьогоднішній час вони можуть бути носіями Христового Євангелія людям, а зокрема молодому поколінню українців. Скарб віри та духовної радості, яку переживає віруюча людина, не може ховати чи тримати лише для себе. Цією радістю, що вона тримає зв’язок із Богом та подорожує із землі до неба, прагне ділитися з іншими. Також він підкреслив, що Святе Письмо має терапевтичний (оздоровлюючий) характер, тому що подає кожній людині відповіді на фундаментальні запитання життя: «Звідки я прийшов, для чого я є цьому світі, що маю робити, куди направляється моє життя…». На завершення духовних реколекцій о.Іван наголосив, що приклад Марії, яка є іконою – досконалою людиною у її відносинах з Творцем, ми бачимо поєднання віри та її практичного застосування в щоденному житті. Марія – швидко – спішить до тітки Єлизавети, щоб їй допомогти, бо розуміє, що літня жінка потребує підтримки. Вона не чекає сприятливого часу, а реагує швидко та вчасно. Кожний християнин є покликаний вірити і молитися, а також бути живим та активним діячем у справах діл милосердя, справедливості і правди. Місія катехитів є надзвичайно важлива – вміти передати це правдиве розуміння духовного життя в юних серцях молодих українців.

Особливим моментом для катехитів була зустріч з владикою-номінантом Володимиром Фірманом. Він подякував за привітання, закликав до плідної співпраці, а також наголосив, що саме через катехитів сьогодні у школах, різних навчальних закладах діти та учні мають можливість пізнати Бога, почути Євангеліє та стати на шлях християнського життя.

Перебуваючи у Зарваниці, катехити брали участь у Святій Літургії, приступали до Святих Тайн, разом молилися Хресну дорогу, Молебень до Богородиці та вервицю за наших воїнів, за ми і перемогу українського народу над загарбником.  Під час спільних зустрічей учасники обмінювалися досвідом своєї праці, різних нових методів викладання, обговорювали актуальні теми та цікаво проводили час.

о. д-р Іван Січкарик

Вам може також сподобатися