Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Загальнонаціональна проща до Зарваниці

by Vira Shpuniar
974 перегляди

Загальнонаціональна проща, яка об’єднала у молитві за Україну, за наших військовослужбовців, за усіх, хто страждає від жорстокості війни, тисячі паломників, завершилася у неділю, 16 липня, в Марійському духовному центрі «Зарваниця». Вірні та душпастирі з різних куточків України взяли участь в Архиєрейській Святій Літургії, яку очолив Блаженніший Святослав Шевчук, Глава і Отець УГКЦ спільно з архієпископами і митрополитами та багатьма архієреями УГКЦ. Також на прощу прибули  чимало представників влади різних рівнів.

Мене дуже зворушили сльози одного солдата, вже навіть не дуже молодого, який зі сльозами на очах казав: «Владико, я вже півроку не сповідався. Посповідайте мене». І ми сіли, і перше, що зробили — уділили їм Тайну Сповіді. Чи є такий народ, така армія у світі, який би в такий спосіб довірявся Богові? Чи є така армія, такі воїни, які найперше поборюють гріх у собі для того, щоб потім перемогти безбожного нападника? Про це розповів Блаженніший Святослав у проповіді.

На початку проповіді Блаженніший Святослав пригадав слова святого Папи Івана Павла II: «Бог є завжди поруч, але часто ми так живемо, якби Бога не існувало».

У сьогоднішньому євангельському уривку ми чуємо історію про розслабленого, якому Христос каже: «Прощаються тобі твої гріхи».

Патріарх пояснив, що прощення гріхів не означає, що Господь ховає людське зло, не звертаючи на нього увагу. Навпаки — прощення провини означає порятунок, спасіння, воскресіння. Він підкреслив, що в нинішньому Євангелії ми тричі чуємо слово «встань». Найперше, коли Христос звертається до книжників і фарисеїв, вдруге — до самого розслабленого, а відтак це стає дійсністю.

«Прощення гріхів як особистий досвід визволяючий, спасающий сили Божої, за вченням Святих Отців, — це той досвід майбутнього воскресіння, який ми вже сьогодні можемо досвідчити, покуштувати, довірившись Богові, який спасає, визволяє, воскрешає, повертає на добре долю Свого народу», — сказав Предстоятель.

Він наголосив на важливості Тайни Сповіді. «Тайна Сповіді є тайною зцілення, відновлення, воскресіння, вилікування мого власного гріховного паралічу, є моментом, коли відчуваю Божу силу, яка сходить до мене особисто», — сказав Блаженніший Святослав і подякував усім вірянам, які в контексті прощі до Зарваниці приступили чи приступлять до Тайни Сповіді.

«Не бійтеся відкрити Богові усі свої рани, немочі і гріхи, бо це до вас сьогодні Христос каже: „Сину, доню, бадьорися, довірся мені. Я усуну саму причину твого болю, твого страждання, твоєї немочі. Я твою особисту долю поверну на добре. Встань, звільнися від того всього, що тебе розбиває. Вертай додому людиною, яка є вільною, і будуй вільну державу“», — закликав архиєрей.

«На вершині всенаціонального болю ми приходимо з вірою до нашого Спасителя і просимо, Господи, торкнися нас, зроби нас переможцями над злом, зруйнуй ті імперії, які хочуть знову поневолити Твій люд», — сказав Блаженніший Святослав. Відтак згадав про свої відвідини поранених військових на Харківщині.

«Нехай Боже слово, Тайна Сповіді, Святе Причастя будуть нашою бадьорістю. І нехай над нами сьогодні пролунають ці слова: „Встань, візьми своє ложе і йди“. Богородице Пречиста, Зарваницька наша Мати, даруй Україні перемогу», — попросив Блаженніший Святослав.

Після Літургії Глава УГКЦ подякував єпископам УГКЦ, які прибули на прощу разом зі своїми священниками і монашеством, зокрема тих, які цими днями відзначають свої ювілеї. Відтак вручив Орден митрополита Андрея Шептицького п. Володимирові Слєпченку і п. Мирославові Сенику.

Варто зазначити, що у зв’язку з проведення календарної реформи в УГКЦ Всеукраїнська проща до Зарваниці тепер відбуватиметься у кожну другу неділю липня.

Департамент інформації УГКЦ

Вам може також сподобатися