Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Реколекції для священичих родин Одеського екзархату

by Vira Shpuniar
196 перегляди

У Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулися щорічні реколекції для сімей священників Одеського екзархату. Поділялися дні духовної віднови на два тури й проходили з 19 по 23 червня та з 26 по 30 червня у новозбудованому багатофункціональному навчально-просвітницькому центрі, який місяць тому освятив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Як повідомляє пресслужба Одеського екзархату: під час першого етапу духовні зустрічі провадив о. Євген Станішевський, викладач біблійних наук УКУ, духівник Львівської духовної семінарії Святого Духа, а другий етап очолив о. Олексій Саранчук, духівник Українського Католицького Університету.

Розпочалися реколекції у понеділок спільною молитвою, відтак отці-реколектанти проводив духовні науки для священників та їхніх дружин, висвітлюючи Біблійні теми. У програму реколекцій входили щоденна молитва, дитячі, молодіжні та культурні заходи.

У середу, 21 червня, в малій базиліці Зарваницької Матері Божої відбулася Архиєрейська Літургія, яку очолив владика Михаїл Бубній. Під час Літургії, екзарх Одеський нагородив священників з Херсонського протопресвітеріату о. Олександра Більського, о. Василя Барчука та о. Ігнатія Москалюка, ЧСВВ нагрудним хрестом з прикрасами.

Крім того було зачитано і вручено декрет екзарха Одеського владики Михаїла Бубнія про найменування о. Ігоря Макара протопресвітером Херсонським, а о. Володимира Цяпку – протопресвітером Скадовським і призначено дев’ять нових медичних капеланів Одеського екзархату. Опісля, кожен медичний капелан отримав євхаристійний набір, який було придбано за підтримки Лицарів Колумба.

Під час другого туру в середу, 28 червня, також відбулася Архиєрейська Літургія в малій базиліці Зарваницької Матері Божої. Після Літургії екзарх Одеський нагородив священників з Одеського і Миколаївського протопресвітеріатів о. Тараса Павлюса та о. Руслана Остафія нагрудним хрестом з прикрасами. Рівно ж єпископ нагородив священників екзархату подячними грамотами за жертовну і самовіддану працю для розвитку Одеського екзархату УГКЦ.

Опісля також було зачитано і вручено декрет екзарха Одеського владики Михаїла Бубнія про найменування о. Тараса Павлюса протопресвітером Миколаївським, о. Святослава Кирика протопресвітером Одеським, та о. Івана Третяка протопресвітером Кіровоградським і призначено нових медичних капеланів Одеського екзархату.

Окремо відбулася зустріч владики Михаїла зі священниками екзархату, під час якої єпископ ознайомив духовенство з постановами дев’яносто четвертої сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, який відбувся у Марійському духовному центрі Зарваниця 17 –18 травня 2023 року. З нагоди календарної реформи, яка відбулася в УГКЦ у березні цього року, владика Михаїл Бубній вручив кожному священнику новий календар-пасторальний план на 2023-2024 роки. Завершилися реколекції Молебнем до Богородиці.

Для наймолодших, спеціальну духовну програму протягом п’яти днів кожного туру реколекцій організували сестри Воплоченого Слова з аніматорами і семінаристами Київської Трьохсвятительської духовної семінарії.

У четвер, 29 червня, владика Михаїл Бубній у крипті Марійського духовного центру очолив Панахиду за упокій блаженної пам’яті владики Михаїла Сабриги. Цього року минає 17-та річниця відходу до вічності першого єпарха Тернопільсько-Зборівського.

Вам може також сподобатися