Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Зустріч Патріаршої комісії у справах духовенства УГКЦ

by Vira Shpuniar
283 перегляди

21-24 травня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулася зустріч Патріаршої комісії у cправах духовенства УГКЦ, яку очолив голова комісії преосвященний владика Богдан Данило, правлячий архиєрей Пармської єпархії. Організатором проведення цьогорічної зустрічі була Вища духовна семінарія імені Патріарха Йосифа Сліпого, а саме ректор протоієрей Іван Римар. У робочих засіданнях взяли участь: о. Андрій Онуферко – голова Підкомісії у справах формації та постійного супроводу священства, о. Богдан Прах – ректор Українського католицького університету, о. Мирон Бендик – ректор Дрогобицької духовної семінарії, о. Олег Каськів – ректор Івано-Франківської богословської академії, о. Ігор Бойко – ректор Львівської духовної семінарії, о. Петро Жук – ректор Київської духовної семінарії, о. Тарас Путько – ректор Івано-Франківської духовної семінарії, о. Пантелеймон Трофімов – ректор Васильянського інституту філософсько-богословських студій та п. Наталія Цюпка – секретар комісії.

Кожен день розпочинався зі спільної молитви – Утрені та Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолював владика Богдан у співслужінні ректорів духовних семінарій та священнослужителів Марійського духовного центру. Впродовж чотирьох днів відбулося вісім робочих зустрічей, на яких учасники розглянули головні виклики, з якими зустрічається духовенство у час війни: родина – домашня церква: душпастирський супровід, біженці та внутрішньо переміщені особи: виклики та потреби, свячення, призначення, супровід та фінансова підтримка клиру та їх родин.

Опісля відбулося голосування та було обрано нового заступника голови комісії. Отець Ігор Бойко, який останніх 5 років обіймав посаду заступника голови з семінарійного виховання передав обов’язки отцю Петру Жуку – ректору Київської Трьохсвятительської духовної семінарії.

У понеділок 22 травня комісію відвідав архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, він привітав владику Богдана Данила з Днем народження, подякував за його сумлінне служіння Церкві.

Під час засідань комісії було запрошено робочу групу хабу ментального здоровʼя «ДіяТи»: п. Марію Тракало, о. Андрія Сивака та п. Марію Ярему, які представили програму чотирьох модулів для ректорату та семінаристів. Наступну зустріч відвідав п. Богдан Трояновський, який висловив думки про родину як домашню церкву. Беручи до уваги контекст війни в Україні, учасники робочої групи зустрілися з о. Миколою Медюхом – адміністратором будинку прочанина та внутрішньо переміщеними особами, які проживають у Зарваниці.

Наступного дня на запрошення отця Івана Римара, учасники відвідали місто Збараж та Збаразький замок. Поїздка стала чудовою нагодою у неформальному спілкуванні поділитися подіями, викликами, труднощами та успіхами семінарійного життя.

Останнього дня відбулася завершальне засідання, на якому були підбиті підсумки праці підкомісії у справах формації та постійного супроводу духовенства, та підкомісії у справах семінарійного виховання. Учасники визначили чіткі завдання та цілі на наступний рік. А відтак були обрані дати для програми Формації форматорів, яка відбудеться 20-24 листопада у м. Львові для духівників та префектів семінарій УГКЦ в Україні.

Наступна річна зустріч Патріаршої Комісії відбудеться у м. Римі 12-15 травня 2024 року.

бр. Олег Кутрань

Вам може також сподобатися