Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Особливе військове паломництво до Зарваниці

2 перегляди

17-18 вересня в Зарваниці відбулася ХІV Всеукраїнська проща військових та їх родин під гаслом «Ми ім’ям Бога нашого сильні!» (Пс. 20,8). Хоч у важкий час війни це паломництво не було чисельним,  але об’єднало усіх українців у молитві за кожного захисника, який виборює перемогу і добро для рідної землі, за кожного полоненого, раненого та загиблого Героя. Організатором прощі став Департамен військового капеланства Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви.

Участь у прощі взяли військовослужбовці, ветерани та члени їхні родин, військові капелани та родини загиблих воїнів. Також прибули начальник Служби військового капеланства Збройних сил України підполковник Олексій Терещук та начальник Служби військового капеланства Національної гвардії України полковник Олександр Іздебський.

Розпочалося паломництво привітанням та благословенням учасників, яке уділив владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту ПК УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. Перед чудотворною іконою Зарваницької Матері Божої, яка зберігається у парафіяльному храмі, відбувся подячний молебень до Богородиці, після якого учасники процесійно вирушили до чудотворного. Особливо трепетним було те, як матері, дружини та рідні з сльозами в очах несли портрети загиблих героїв, притискаючи їх до грудей. На площі Марійського духовного центру відбулося відкриття паломництва військової родини.

У малій базиліці Зарваницької Матері Божої відбулася заупокійна Божественна Літургія, яку очолив владика Михаїл (Колтун) спільно з єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівським Теодором (Мартинюком). Після молитви владика Теодор висловив слова подяки владиці Михаїлу за багаторічне служіння для добра українського воїнства та всього народу. Після обіду учасники спільно пройшли стаціями Хресної  дороги, яка завершилася молитвою в «Українському Єрусалимі».

У неділю, 18 вересня,  у малій базиліці Зарваницької Матері Божої відбулася Архиєрейська Свята Літургія, яку очолив владика Михаїл (Колтун), за участі заступника керівника Департаминту військового капеланства ПК УГКЦ о. Андрія Зелінського, синкел у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії  о. м. Андрій Говера та капеланів – учасників паломництва.

Після Богослужіння владика Михаїл висловив щиру подяку капеланам, які щоденно здійснюють жертвенне служіння ближньому, подякував усім учасникам за присутність. В свою чергу о. м. Андрій Говера від імені архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка) привітав Владику Михаїла з 29-ою річницею єпископської хіротонії  та подякував за організацію військової прощі.

пресслужба МДЦ

Вам може також сподобатися