Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Відпочинкова реабілітація для військових та їхніх сімей

2 перегляди

У неділю, 20 лютого, завершилася чергова відпочинкова реабілітація для військовослужбовців – учасників АТО й ООС, їхніх дружин, яка з благословення архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка) відбувся у Марійському духовному центрі «Зарваниця». Після двохрічної перерви, спричиненої карантинними вимогами, участь в адаптації взяло близько сорока учасників з різних регіонів України: Миколаївщини, Харківщини, Одещини, Хмельниччини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, Києва,  Луцька.

У команді спеціалістів, що безпосередньо працювали з учасникам, є  фаховий психолог, який проводить зустрічі з дружинами військових, допомагає їм адаптуватися, знайти шляхи порозуміння в сім’ї. З військовими займається о. Микола Квич – координатор у напрямку військового капеланства Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, а також організатор цього проєкту.

«Ми не вчимо хлопців нічого нового, а лише нагадуємо їм про те, що з Божою допомогою та під Його опікою можна вирішувати будь-яку проблему, як повернутися в соціум після війни, як правильно поводити себе, адже військовослужбовець є прикладом для інших. Зрештою хлопці повертаються в сім’ї, до своєї дружини, дітей, тому наше завдання  боротися з наслідками, допомогти зрозуміти, що з ними відбувається, як давати цьому раду і навчитись приймати це життя» – зазначає військовий капелан.

Окрім роботи в групах  програма реабілітації передбачала спільну молитву перед чудотворної іконою Зарваницької Матері Божої, з якою почалася вся зустріч, відвідинами святинь відпустового місця, участь у Богослужіннях, можливість приступити до святих Тайн Покаяння і Євхаристії. Для родин військових організували цікаві заходи: майстер-клас «Майстерня красивих речей», малюнкова арт-терапія, перегляди й обговорення художніх фільмів, прогулянки та інше.

«Коли ми з дружиною їхали сюди, ми знали, що відбудеться щось добре, але аж настільки… Ця реабілітація залишає море емоцій, дуже гарний колектив. Хоч і спочатку всі соромились, але вже після першого заняття стали відкритими і вільно ділилися своїми історіями. Це місце стало для нас великим відкриттям, і наступного разу я планую приїхати сюди разом з дитиною», – ділиться враженнями учасник реабілітації п. Анатолій.

фото: Тереза Квич

пресслужба Марійського духовного центру

Вам може також сподобатися