Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

«Не бійся, мале стадо» (Лк. 12,32)

0 перегляди

«В шістьох бідах він тебе порятує та і в сьомій не доторкнеться тебе зло» (Йо. 5,19) – читаємо у Божественному Писанні. Людство вступило у фазу паніки і страху, болю і зневіри…Ми вкотре переконалися, наскільки людина є беззахисною навіть з найновішими і найдосконалішими винаходами в галузі техніки науки і медицини, зокрема. Людина у своїй самовпевненості і високомірності, у постійній гонитві за «синім птахом», де її випереджують «думки, ідеї, гроші…», виглядає сильною, безкомпромісною, жорстокою, доволі егоїстичною, знехтувавши тим, що «по земній кулі рухаються не тільки люди, а й віруси, людські гріхи, наші слабкості…»(Блаженніший Святослав), і забувши про найважливіше — як писав Григорій Сковорода, що «Ти, бо Святий Боже і віків творець». Справді, людство забуло про Бога, воно в агонії самознищення. «Всі проти всіх, усі ні з ким не згодні. Злість рухає людьми, але у бік безодні».(Ліна Костенко). Світ принишк, немовби завмер, страх паралізував усе … «Не бійся! Тільки віруй» (Мк. 5,35),— каже Христос до нас. Ці слова сьогодні актуальні, як ніколи, бо теперішня ґенерація homo sapiens нічого подібного ще досі не досвідчувала. Як сказав Блаженніший Святослав «сьогоднішня пандемія — це Божа педагогіка, яка вчить нас бути дорослими».

Метерлінківське «бути сміливим, щоб побачити приховане», звучить дуже голосно і будьмо сміливими, щоб у час карантину і ізоляції від світу змогти заглянути у найвіддаленіші закутки свого сумління, щоб ми не здерев’яніли у «вимушеній нерухомості», а навпаки оволодівши мистецтвом мовчання, навчилися вступати «в нечутний» внутрішні діалог один із одним— молитовно єдналися,  стаючи дорослими, бо як каже Блаженніший Святослав, що «дорослий — це той, хто вміє брати відповідальність за свої вчинки». І сьогодні першим тестом на коронавірус буде наша відповідальність один за одного, наша солідарність з усіма, хто дотримується вказівок державної влади і виконує всі настанови церковної влади.

Кожен християнин в часі Великого посту хоче виконувати обов’язок «річної сповіді», ми хотіли б брати живу участь у Божественні Літургії… І ще багато чого ми хочемо, як діти. Натомість свідомій християнин, повинен зважати на всі обставини і для загального і власного добра взяти до уваги всі запобіжні заходи, що унеможливлюють поширення інфекції.

У нас можуть бути різні думки щодо того, що «закривають храми», але ми всі свідомі того, що священник і не хто інший є головним служителем Літургії, він слуга всіх. Обов’язок священника молитися завжди – чи є люди, чи їх нема. Слова Ісуса «Моліться, щоб не війти в спокусу» (Мр. 14,38; Лк. 22 ,40) звернені саме до нас. Чи ми коли-небудь ставили собі запитання: «А чому Ісус, знаючи, що учні не будуть молитися, не взяв їх із собою, а залишив наодинці?» Напевно тому, що готував їх до іншого формату діяльності. Сьогодні Церква нікого не покидає, не залишає, а закликає пильнувати свою «домашню церкву».

Священники найважливішим своїм завданям мають молитися за народ, служачи Богу і людям. Звертаємося до всіх паломників Марійського духовного центру «Зарваниця», яка в усі часи була осередком духовності і молитви, надії і порятунку в найважчі часи гонінь і переслідувань, і по сьогодні залишається головною святинею для багатьох християн, бо це місце, яке відоме не тільки багатьма чудами, а й витривалою і ревною молитвою, яка виплекана не одним поколінням і зрошена не однією сльозою… Просимо обмежити себе від паломництва, а «віру і уповання на Господа виражати ще більш інтенсивною молитвою — індивідуальною чи спільнотною у наших домівках чи інших місцях перебування» (Митрополит Василій Семенюк). Виконуючи всі санітарні норми щодо поведінки під час епідемії, просимо вас скористатся з усіх можливих інтернет-ресурсів, медіа-ресурсів, які транслюватимуть Божественні Літургії. Апелюючи до слів Глави Української греко-католицької церкви Блаженнійшого Святослава Шевчука, що «пандемію може зупинити особиста відповідальність кожного» і відповідно до диспензи Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка від 19 березня 2020р., просимо не нехтувати даними застереженнями.

Пам’ятаємо, що Сповідь ми повинні практикувати впродовж цілого року, а не тільки часі Великого посту, а тому просимо не панікувати з приводу того, що це може з вами не відбутися. Закликаємо до Тайни Покаяння приступати тільки у медичній масці і у крайній необхідності. Церква подбає, щоб усі вірні після закінчення карантину могли скористати зі Сповіді і Святої Тайни Євхаристії. Нагадуємо вам, що християнським обов’язком є  поважати гідність один одного. Ми з вами не повинні стати голосом страху, не можемо бути «гласом вопіющого в пустині», а навіть в обмеженому просторі стати вільними, насамперед від гріха. Нехай нашим щоденним дороговказом і розрадою стане читання Святого Письма, а спільна родинна молитва — дорогоцінним спілкуванням, насамперед з Творцем, а через Нього і один з одним.

«Свою Україну любіть. Любіть її… во врем’я люте…
За неї Господа моліть.»
(Т.Шевченко)

Ректорат Марійського духовного центру «Зарваниця»

Повідомляємо, що кожен має нагоду молитовно єднатися з нами, брати участь у Богослужіннях за допомогою онлайн-трансляцій у соціальній мережі Facebook та на Youtube каналі МДЦ «Зарваниця».
Також радіо-трансляція Літургії з Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці відбувається на архиєпархіальному радіо «Світанок» з понеділка по суботу о 7.00 і 18.00 та щонеділі о 8.00.
Трансляція Служби Божої на Тернопільському телеканалі ТV-4 проходить щонеділі, о 10.00.
Усі богослужіння з Архикатедрального собору можна переглядати у режимі онлайн на каналі «Youtube» (Ютуб).

Вам може також сподобатися