Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ

Відбулася І зустріч у рамках приготування архиєпархіального Собору на тему еміграції

0 перегляди

Сьогодні, 23 січня, у Марійському духовному центрі Зарваниці відбулася І передсоборова зустрічі Теребовлянського округу у рамках приготування Собору Тернопільсько-Зборівської архиєпархії на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Священики та миряни Теребовлянського, Микулинецького та Зарваницького деканатів на чолі з єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівським Теодором Мартинюком та головою округу о. Володимиром Топоровським заслухали 3 доповіді, дискутували та напрацювали пропозиції для архиєпархіального Собору.

Владика Теодор ознайомив присутніх з важливістю скликання Патріаршого Собору, його роль і завдання для цілої Церкви. Доніс інформацію про проблему еміграції нашого народу та необхідність душпастирського супровіду для них.

Відтак, доктор історичних наук о. Віталій Козак представив послідовність підготовки Патріаршого Собору. Розкрив тему Собору та вказав на її ризики. Підкреслив, що еміграція стосується кожної родини. Заохотив присутніх подавати конкретні пропозиції, які б допомогли вирішити проблему духовної опіки емігрантів, а також їх сімей.

Присутнім були представлені три доповіді виголошенні в наступному порядку:

1. Отець-доктор Дмитро Квич представив доповідь на тему «Особливості душпастирства на еміграції». Священик поділився власним досвідом душпастирського служіння в Італії, вказав на якості, якими повинен володіти священик для служіння емігрантам. «Священик повинен самостійно шукати та гуртувати парафіяльні спільноти, бути духовно близьким до емігрантів. Також брати до уваги обмежений вільний час заробітчан, – наголосив отець-мітрат Дмитро. – Парафіяльні спільноти включають в себе вірних з різник куточків України, з різною ментальністю та світоглядом. Покликання священика є сформувати одну духовну спільноту, де, з-поміж іншого, особливо уваги приділяється духовній опіці над дітьми».

2. Отець Петро Мушинський представив доповідь на тему «Українське суспільство та соціальні виклики». Доповідач вказав на позитивні сторони міграції (можливість побачити інші країни та культури), та негативні сторони (розпад сімей, соціальне сирітство). «Відсутність одного з батьків чи обох батьків перекладає виховання дітей на бабусь і дідусів, які не завжди готові правильно їх виховувати», – сказав отець Петро. Він також порушив тему асиміляції та її наслідки: занедбання мови, культури та релігійні приналежності.

3. Отець Євген Влох представив доповідь на тему «Проблема української сім’ї у міграційних процесах». Священик зазначив, що «багато мігрантів повертаються назад додому з новим світоглядом та досвідом життя. В Україні зустрічаємо також феномен еміграції, як втікання від військової служби в часі війни. Вказав на проблеми неповних сімей емігрантів, які живуть в Україні».

Присутні мали можливість почути думки п. Оксани Бідяк, яка багато років була емігранткою. Вона поділилася власним досвідом та вказала на позитивні і негативні сторони міграції та їх вирішення. Підкреслила також важливість духовного супроводу на чужинні.

Пригадуємо, що архиєпископ і митрополит Василій Семенюк 27 лютого 2020 року у Марійському духовному центрі с. Зарваниця (Теребовлянський район) скликає Собор Тернопільсько-Зборівської архиєпархії на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Метою зібрання є відповісти на духовні потреби зростаючого числа вірних УГКЦ, які через різні обставини перебувають на еміграції. З цього приводу 31 грудня митрополит Василій оприлюднив відповідний декрет.

http://www.tze.org.ua/

Вам може також сподобатися