Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ
111 (1)

Продовження справи митрополита Андрея Шептицького у Зарваниці

0 перегляди

Соціальне підприємництво – це бізнес, метою якого є вирішення соціальних проблем. Прибутки від нього спрямовуються, головним чином, на розвиток бізнесу, громадські справи чи на вирішення гострих суспільних проблем.

Соціальне підприємництво динамічно розвивається в європейських країнах, вирішуючи проблеми безробіття, соціального захисту, громадського залучення тощо. Головна місія соціального підприємництва – приносити користь суспільству.

Великим діячем у цій сфері був митрополит Андрей Шептицький. Як духовний провідник і син свого народу, митрополит дбав і про матеріальне забезпечення українців. Для цього він розвивав господарську освіту: заснував школи і ліцеї для дітей-сиріт, школи садівництва і городництва, створив соціальний фонд стипендій для талановитих дітей. Фінансував та знаходив кредити для розвитку промисловості, будівництва фабрик та заводів, наприклад цегельні, кондитерські, кахельні фабрики. Організував санаторії та лікарні для бідних селян і фонд допомоги безробітним.Митрополит Андрей став натхенником і для розвитку сучасного соціального підприємництва.
В Зарваниці продовжують неоціненну працю, якою займався Андрей Шептицький, тому з благословення Архієпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка тут почали діяти декілька соціальних проектів.

На території села діє сільськогосподарське підприємство Зарваниця Агро, засноване у 2006 році. На даний час компанія обробляє 1136 га землі у селах Зарваниця, Вишнівчик та Гвардійськ. Підприємство має свою пасіку, виробляє олії методом холодного віджиму (який сприяє збереженню всіх поживних речовин). Окрім цього, Зарваниця Агро займається молочно-м’ясним скотарством та свинарством. Підприємство у с. Соколів відновило і обладнало невелику гідроелектростанцію на річці Стрипа, яке постачає електроенергію в загальну мережу.

111 (1)

Також у Зарваниці діє ТОВ «Агроком», яке займається розливом мінеральної води. Підприємство створило чимало робочих місць. Але важливим є те, що люди можуть пити зарваницьку воду у всіх куточках України, тому що її транспортують у різні міста нашої держави. Також «Агроком» постачає джерельну воду жителям м. Тернополя. Кошти зібрані від продажу спрямовуються на розбудову Марійського духовного центру та на благодійність.

111 (3)

Ще одним важливим соціальним проектом у Зарваниці є стоматологічний кабінет «Усмішка», який користується великою популярність не лише у жителів села, а й цілого району. Молоді спеціалісти по закінченню ВУЗу отримали роботу, а пацієнти – високий рівень обслуговування. Кабінет забезпечений сучасним закордонним обладнання та передовими технологіями, а розклад роботи дає можливість пацієнтам обрати найзручніший для себе час.

111 (2)

Рік тому у с. Гвардійськ відкрито цех з виробництва вареників, пельменів та інших напівфабрикатів. Роботу отримали 7 працівників. Продукція дуже смачна, тому користується великим попитом у регіоні. За останні 26 років село не розвивалося, не створювалися робочі місця, тому цей соціальний проект став дуже важливим для жителів Гвардійська.

Загалом соціальні підприємства, які працюють на території Зарваниці створили близько 70 робочих місць, забезпечивши фінансову стабільність працівників. Кошти отримані від їхньої діяльності спрямовуються на розбудову Марійського духовного центру, утримання Тернопільської вищої духовної семінарії, колегіуму для дівчат «Знамення», Вишнівчицької школи та дитячого садочку, проведення літніх дитячих таборів «Веселі канікули з Богом». Також кошти задіюються для вирішення соціальних проблем Зарваниці та навколишніх сіл.

IMG 25

 

Вам може також сподобатися