Марійський духовний центр ЗАРВАНИЦЯ
P1014401 768x576

Відбулася прес-конференція щодо Загальнонаціональної прощі до Зарваниці

0 перегляди

Сьогодні, 3 липня, в приміщенні Курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ відбулась прес-конференція щодо Загальнонаціональної прощі до Зарваниці, яка буде проходити 14-15 липня. Цьогорічна проща приурочена 1030 річниці Хрещення Русі. На ній молитимуться за мир в Україні.

Під час прес-конференції Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій (Семенюк) розповів про гостей, які планують приїхати на прощу. Зокрема будуть: президент єпископської конференції Італії – Кардинал Гвальтьєро Басетті, митрополит Перемишльо-Варшавський, всі єпископи синоду УГКЦ, також будуть присутні паломники з Канади, США, Польщі і паломники зі всіх регіонів України, включно з Донецькою і Луганською областями.

В неділю о 9 год.  Блаженніший Патріарх Святослав очолить Божественну Літургію.Митрополит Василій закликав всіх, хто зможе, прийти або приїхати на прощу до Зарваниці. Також він просив, що якщо не буде можливості відвідати прощу, то в неділю вранці о 9 годині зі своєю сім’єю молитися за мир і за Україну, незалежно від національності і конфесії.

Отець Орест Павлінський, голова єпархіальної комісії у справах молоді УГКЦ, розповів, як саме буде відбуватись проща. Він також закликав всіх, хто матиме змогу, піти на пішу прощу.

Отже, початок пішої прощі буде в п’ятницю 13 липня. В Архикатедральному Соборі о 7 год. ранку відбуватиметься Свята Літургія, після якої, біля 9 год. ранку, колона прочан вирушає пішки до Зарваниці. Якщо до пішої прощі хочуть долучитися групи прочан від 10 людей і більше, то потрібна попередня реєстрація. Якщо групи до 10 людей, то реєстрація буде в п’ятницю на місці, біля Катедри. Під час цього дводенного паломництва всіх будуть забезпечувати харчуванням, але з собою потрібно взяти посуд для їжі. Великі рюкзаки прочан перевозитимуть автобусами з Тернополя до Струсова і потім зі Струсова до самої Зарваниці. Щоб не було плутанини, робитимуть як в аеропортах – кожному за рюкзак видаватимуть його персональний браслет для ідентифікації особи. Слід пам’ятати, каже отець Орест Павлінський, що взуття і одяг мають бути зручними.

Для перепочинку, молитви і харчування в піших прочан будуть зупинки: в перший день в селі Мишковичі і в селі Микулинці; наступного дня – в селах Тютьків і Золотники. Під час прощі відбуватиметься духовний супровід – молитви, чування, розважання. Ночівлею в Зарваниці забезпечувати не будуть, тому обов’язково потрібно мати намет і все необхідне для ночівлі. Також крім пішої ходи до Зарваниці будуть їхати автобуси. На них потрібно записуватись вже зараз – зголошуватись можна до своїх парафій, адже автобуси їхатимуть організовано від усіх храмів УГКЦ Тернополя як в суботу, так і в неділю.

Далі отець Роман Демуш розповів про молодіжну програму цьогорічної прощі в Зарваниці. Така програма там буде вже всьоме. Слід зазначити, що Блаженніший Патріарх Святослав теж братиме участь в прощі і матиме зустріч з молоддю. А особливістю цьогорічної прощі буде те, що цього року вперше заплановано провести дискусійну платформу. Вона матиме назву «Зарваницькі зустрічі». На них кожного року будуть обговорюватися проблеми молоді. Цього разу за тему взяли питання про трудову міграцію молоді з України. Цей дискусійний майданчик заплановано на 18 годину суботи, 14 липня. Отже, спочатку о 16 год. Блаженніший Святослав Шевчук матиме спілкування з молоддю, потім буде дискусійна панель. Третьою частиною буде нічна духовно-мистецька програма для молоді на Співочому полі. Тут будуть виступи християнських музичних колективів усіх духовних семінарій України. Також буде запрошено єпископа з Одеського екзархату, який розповість про життя християнської молоді в його регіоні. Окрім цього буде вечірній молебень до Пресвятої Богородиці і похід зі свічками.

Щодо організованих груп прочан, то вже відомо про деякі з них. В четвер з Хмельницького виходить колона з 200 чоловік. В п’ятницю виходять групи прочан з  Кам’янця-Подільського, Ходорова, Бережан, Козови, Зборова, Збаража, Волочиська, Мельниці-Подільської, Чорткова, Заліщиків, Монастирська, Івано-Франківська і Чернівців.

P1014401 768x576

P1014396 768x524

Автор Галина Жук
http://tmcinfo.com.ua

Вам може також сподобатися